Naar boven

Wat is het verschil tussen mat en glanzend fotopapier?

Het verschil tussen mat en glanzend fotopapier is duidelijk te zien. Mat fotopapier zorgt ervoor dat de foto’s mat afgedrukt worden. Er zit hierdoor geen glans op het fotopapier en dit heeft als voordeel dat je geen vingerafdrukken op de foto’s achterlaat. Glanzend fotopapier heeft een spiegelend effect, dit bent u waarschijnlijk gewend van vroeger. Losse foto’s werden vroeger vaak op glanzend fotopapier gedrukt.

De keuze voor mat of glanzend fotopapier is een kwestie van smaak, maar hangt ook af van het soort foto dat u wilt afdrukken. 
Om uw keuze voor mat of glanzend fotopapier gemakkelijker te maken, hebben we hieronder wat richtlijnen opgesteld die uw keuze gemakkelijker kan maken. Ook komt het verschil tussen mat en glanzend fotopapier zo beter naar voren. 

Hoe zwaarder het papier, hoe mooier de print. Het meeste fotopapier is 200 tot 300 grams papier.
Glossy, matglanzend of mat fotopapier? Afdrukken in kleur komen het beste uit de verf op hoogglanzend fotopapier. Foto’s waarin veel zachte of pastelkleuren (huidskleur, lichtgekleurde bloemen) voorkomen, worden het mooist op matglanzend fotopapier. Voor zwart-witafdrukken levert mat of semi-mat fotopapier het mooiste resultaat.
Hoe witter het fotopapier, hoe mooier de kleuren, hoe beter de afdruk.