Naar boven

Hoe maak ik een back-up?

Een back-up is zo gemaakt. Toch vergeten veel mensen om het te doen. Een back-up maken kan misschien lijken als tijdsverspilling, tot het moment daar is dat u het echt nodig heeft. Alle gegevens zijn verloren gegaan omdat bijvoorbeeld de computer crasht. Stel u eens voor dat alle bestanden op de computer in een keer weg zijn. Zo vervelend! Daarom is zo belangrijk om altijd een back-up te maken. Een back-up is het kopiëren van je bestaande bestanden van de computer, laptop, smartphone of tablet naar een (extern, ander) apparaat of een andere plaats.

Een back-up maken kan op verschillende manieren. U kunt een back-up van je gegevens maken door uw bestanden op een externe harde schijf of USB-stick te plaatsen. Let er op dat u de USB-stick of harde schijf op een veilige plaats bewaart en goed beveiligt. Een online back-up, oftewel een back-up in de Cloud, is zo gemaakt. Er zijn verschillende online back-up plaatsen: I-Cloud (een onlineopslag voor Apple) of Dropbox. Tevens kunt u, tegen betaling, meer opslagcapaciteit krijgen. Pas wel op, want helemaal veilig zijn uw bestanden niet op het internet. Cloud bedrijven kunnen namelijk gehackt worden of failliet gaan. Het antivirus pakket van Norton- met back-up- bevat ook een Cloud functie. Naast het beschermen van uw computer maakt het programma dus ook een back-up. Als laatste is een back-up op een CD/DVD is ook mogelijk. Maar, let wel, na een aantal jaar kunnen de (her)beschrijfbare CD’s of DVD’s vergaan. Bovendien raken ze snel beschadigd.

U kunt gemakkelijk instellen dat de back-up in Windows of OS elke dag automatisch uitgevoerd wordt. De eerste keer duurt het wat langer omdat alle programma’s, instellingen en bestanden voor de eerste keer worden opgeslagen. Daarna gebeurt het incrementeel. Dat wil zeggen dat nieuwe bestanden of wijzigingen worden toegevoegd aan de bestaande back-up, het zal dan dus ook niet zo lang duren. Het wordt aangeraden meerdere back-ups te maken voor het geval er bijvoorbeeld brand uitbreekt en u de computer of laptop verliest. Een online back-up is dan ook een goede aanvulling.