Naar boven

Zo bent u stress de baas!

Door Inkstation - 13 november 2018 - Tips & Tricks
We hebben er eigenlijk allemaal wel eens mee te maken: stress op het werk. Strakke deadlines en planningen die nageleefd moeten worden en tot over je oren in het werk zitten.
Van 12 tot en met 15 november is het de Week van de Werkstress, honderden bedrijven in Nederland stellen dan werkplezier centraal. Ook wij helpen een handje mee, met deze 5 handige tips tegen stress op het werk.

TIP 1: MAAK EEN PLANNING EN HOUD OVERZICHT
Allereerst is het belangrijk om goed te plannen en het overzicht te bewaren. Wanneer u maar opdrachten blijft aannemen, ziet u op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Zorg daarom voor een goede planning, zodat u precies weet waar u aan toe bent en wanneer wat af moet zijn. Zet dit ook op papier of in een document, zodat het uit uw hoofd is. Dat schept orde!

TIP 2: DURF ‘NEE’ TE ZEGGEN
Nee is het toverwoord. Om het overzicht te behouden en deadlines te halen, is het nodig om af en toe ‘nee’ tegen uw collega’s te zeggen. U kunt geen werk blijven aannemen terwijl u eigenlijk al teveel hebt. Kom voor uzelf op en voorkom teleurstellingen door deadlines niet te halen. Geef vooraf aan dat u het te druk hebt en geef eventueel een alternatieve datum of tijd wanneer u het wel af kunt hebben. Het is voor uw collega’s ook goed dat zij weten dat u het te druk hebt voor sommige opdrachten.

TIP 3: HUMOR OP HET WERK
Onderschat de kracht van een grapje op zijn tijd niet! Werkhumor verbetert de onderlinge sfeer en is gerelateerd aan flexibiliteit, creativiteit en niettemin aan het verminderen van stress. Zo af en toe een spontane grap is dus zeker de moeite waard!

TIP 4: MINDFUL WERKEN
Mindful werken maakt de dag niet alleen een stuk relaxter en effectiever, het zorgt ook voor een betere omgang met werkdruk. Hoe u dat doet? Kies niet voor multitasking, maar doe één ding tegelijk. Blijf gefocust en doe iets minder, maar doe het wel efficiënt. Houd overzicht, laat u niet onderbreken en concentreer u op de taken waarmee u bezig was!

TIP 5: ORDE EN OVERZICHT MET KANTOORARTIKELEN
Om stress zoveel mogelijk te vermijden én snel en efficiënt te kunnen werken, is het belangrijk om een geordend kantoor te hebben. Grote stapels papier ruimt u netjes op in archiefkasten, lades en opbergmappen. Om het overzicht te bewaren is een weekkalender of weekagenda erg belangrijk. Ook notitieboeken en to-do lijstjes zijn een must, voor het opstellen en afstrepen van taken. Ga met markeerstiften en pennen aan de slag om het overzichtelijk te houden. Er zijn behoorlijk wat handige kantoorartikelen die u helpen bij het plannen en bewaren van overzicht. Dit allemaal om stress op het werk te vermijden!