Naar boven

Welk dier schuilt er in jouw collega?

Door Inkstation - 02 mei 2020 - Leuke weetjes
Een groot deel van ons leven brengen we met collega’s door. Dan is het wel zo fijn om te weten welke types collega’s je hebt en hoe je daar mee om gaat. Want wanneer jij je werkplek betreedt, komt een ware beestenboel je tegemoet.
De ene collega is een heus werkpaard die korte metten maakt met alle deadlines en opdrachten, de andere collega lijkt meer op een praatgrage papegaai die geen blad voor de mond neemt. Welk dier schuilt er in jouw collega?

De wijze uil

De wijze uil hoort en ziet alles. Hij duikt overal onopgemerkt op en is bijzonder geruisloos. De wijze uil weet overal wel iets vanaf. Het is een slimme vogel! Maar, hij treedt niet snel op de voorgrond. Het is een stille kracht met een enorme berg kennis op zak. Heb jij een lastig vraagstuk liggen waar je niet alleen uitkomt? Loop dan eens langs bij de wijze uil. Hij zal niet snel uit zichzelf op je afstappen, maar wanneer je hem rustig benadert, staat hij er zeker voor open.
Hoe stap je erop af?
De wijze uil benader je op een rustige manier. Hij wordt een beetje zenuwachtig van drukke collega’s. De praatgrage papegaai en de wijze uil zijn daarom niet de beste match.  
Wat kan je ervan leren?
Houd je oren en ogen open, dan leer je het meest.


De koele kikker

De koele kikker kan iedere situatie aan. Hij kent geen stress, wordt nergens warm of koud van en past zich gemakkelijk aan. Met een helikopterview kijkt de koele kikker naar ingewikkelde vraagstukken. Heb je een crisis omhanden? Vraag dan of de koele kikker je een handje helpt. Deze collega kan namelijk bijzonder goed relativeren.
Hoe stap je erop af?
Zelfverzekerd en doelgericht. De koele kikker houdt niet zo van twijfelaars.
Wat kan je ervan leren?
Afstand nemen van situaties en oordelen zonder al te veel emotie.


De trouwe hond

Met zijn trouwe ogen en kwispelende staart bezorgt hij je iedere dag een warm welkom. De trouwe hond is altijd blij. En ook al is zijn baas een beetje boos, de trouwe hond zal hem altijd blijven volgen. Ben je op zoek naar iemand die loyaal is en je graag wilt helpen? De trouwe hond is oprecht, fijn in de omgang en toegankelijk. Heel af en toe kan de trouwe hond ook van zich afbijten. Dat gebeurt niet vaak, maar als hij dat doet dan laat hij flink zijn tanden zien!
Hoe stap je erop af?
De trouwe hond benader je rustig en met veel empathie. Hij is zeer toegankelijk, maar wel een beetje onzeker.
Wat kan je ervan leren?
Loyaliteit en toegankelijkheid.


Het werkpaard

Een harde werker, dat is hij zeker. Het werkpaard stopt niet voordat alle deadlines behaald zijn. En dat in volle galop. Het werkpaard hoor je niet zeuren over deadlines die naderen, de to-do list die alleen maar groter wordt en de stapels papieren waar hij zich nog doorheen moet werken. Ja, dat hoort er gewoon bij. Dus bij deze geven we je één tip: werk samen met het werkpaard! Hij trekt je wel door de drukke tijden heen.  
Hoe stap je erop af?
Kort en bondig. Het werkpaard staat niet graag stil, tijd voor een lang verhaal heeft hij dus niet.
Wat leer je van hem?
Doorbijten. Niet stilstaan, maar vooruitgaan.


Carrièretijger

Wie kent ‘m niet, de carrièretijger. Als eerste binnen, als laatste de deur uit. In zijn vrije tijd voorzitter van de voetbalvereniging, lid van de dorpsraad en ga zo maar door. De carrièretijger zet alles op alles om door te groeien. De carrièretijger weet zich in alle belangrijke gesprekken te mengen en heeft contacten met de juiste personen. Een echte netwerker! En met zijn vlijmscherpe tanden bijt hij zich overal in vast.
Hoe stap je erop af?
De carrièretijger benader je met passie, pit én een concreet doel. Hij wordt een beetje nerveus van de wijze uil en de trouwe hond.  
Wat kan je ervan leren?
Doelgerichtheid en kracht.Praatgrage papegaai

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes binnen het bedrijf? Ga dan eens langs bij de praatgrage papegaai. Deze kleurrijke vogel is met iedereen te vriend. Dit sociale dier is echt een verbinder en daarmee ideaal binnen projecten. Pas wel op, want als je eenmaal bij de praatgrage papegaai op bezoek gaat, dan kom je er niet zomaar meer weg. Niet alleen zal hij altijd proberen informatie uit jou los te peuteren, ook zul je verplicht alle ins en outs van zijn leven aan moeten horen. Be prepared!
Hoe stap je erop af?
Dat is bij de praatgrage papegaai niet zo moeilijk. Hij is heel vriendelijk en altijd in voor een praatje.
Wat kan je ervan leren?
Sociale vaardigheden.
Heb jij de verschillende dieren op jouw werkplek al gesignaleerd? Of herken je in ieder dier wel iets? Alles is mogelijk, dus houd je ogen en oren open en laat de beestenboel je verrassen…