Naar boven

Wat is een goede werkhouding op kantoor?

Door Inkstation - 14 juli 2020 - Tips & Tricks
Een goede werkhouding is erg belangrijk om verschillende gezondheidsklachten op het werk te voorkomen. Wanneer u niet rechtop zit, kunnen er bijvoorbeeld rugklachten optreden. Veel mensen werken onbewust in een verkeerde houding. Wij hebben een aantal belangrijke punten voor u op een rijtje gezet om uw werkhouding te verbeteren.

Achter het bureau
Uw werkhouding achter het bureau is erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan uw beeldscherm en toetsenbord, maar ook de hoogte van uw bureau. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

Beeldscherm
De hoogte van uw beeldscherm is belangrijk voor een goede houding. Stel uw beeldscherm af wanneer u recht voor het scherm zit. De bovenkant van het scherm dient afgesteld te worden op ooghoogte. U kunt gebruik maken van een monitorverhoger als u een klein beeldscherm heeft. Naast de hoogte is ook de kijkafstand belangrijk.

Kijkafstand
Uw beeldscherm moet op een kijkafstand staan van 50 tot 70 centimeter. Door het beeldscherm op de juiste hoogte af te stellen zorgt u ervoor dat de optimale kijkhoek naar de monitor zo'n 30 graden is. Zo hoeft u uw nek niet te buigen en voorkomt u nekklachten.

Afstand toetsenbord
Het is per persoon verschillend wat de beste houding is voor uw toetsenbord. Er wordt vanuit gegaan dat uw armen voor een gedeelte kunnen rusten op het bureau. U kunt eventueel een polssteun gebruiken voor meer comfort.

Hoogte bureau Uw bureau dient zo ingesteld te staan dat uw onderarmen een horizontale lijn maken met het werkblad wanneer u rechtop zit. Typt u veel tijdens uw werk? Een hoger afgesteld bureau wordt dan aanbevolen. Leest u veel (niet vanaf het beeldscherm) en schrijf u regelmatig? Stel dan het bureau lager in.

De bureaustoel
Een goede bureaustoel is erg belangrijk om de juiste werkhouding te genereren. Stel uw bureaustoel zo in dat uw knieën een hoek van 90 graden (of iets meer) maken wanneer u uw voeten plat neerzet.
De armleggers van een bureaustoel dienen zo ingesteld te staan dat uw armen in een hoek van 90 graden op de armleggers rusten als uw schouders recht staan.
Een bureaustoel met een verstelbare leuning is gewenst. Kies voor een kantelstelling waarbij de zitting en rugleuning tegelijk naar voren en achteren kunnen kantelen om de zithoek te behouden.

De voeten op de grond
Uw voeten dient u plat op de grond te plaatsen. Laat ze niet hangen en zet ze niet te ver naar voren. U kunt ook gebruik maken van een voetensteun om de ideale hoek tussen uw bovenbenen en onderbenen te krijgen.

Tips
We hebben nog drie tips voor u om juw werkhouding achter de computer te optimaliseren:
  • Ga niet onderuitgezakt in uw bureaustoel zitten
  • Houd uw schouders ontspannen
  • Neem rust en beweeg als u meer dan twee uur achter elkaar op een computer moet werken.

Bureaustoel aanschaffen? Klik hier voor ons assortiment bureaustoelen.

Of liever een voetensteun? Gebruik dan deze link om ons assortiment te bekijken.