Naar boven

Vitaal aan het werk, ook in de zomer

Door Inkstation - 03 augustus 2022 - Tips & Tricks
Vitaliteit zorgt ervoor dat u gelukkiger en productiever wordt op uw werk. Ook heeft een goed en vitaal leven voordelen voor uw welzijn. Werkgevers helpen graag een handje om uw vitaliteit te verhogen. Heeft uw organisatie al een vitaliteitsbeleid? U kunt zelf ook veel doen om uw vitaliteit op uw werk te verhogen. Wij vertellen u hoe!

Rust in uw hoofd

Vitaliteit begint bij uw mentale gezondheid. Wanneer u goed in uw vel zit heeft u meer zelfvertrouwen, energie en focus. Een groot gevaar voor onze mentale gezondheid is stress. Hoewel een beetje stress u scherp houdt, zorgt te veel stress voor klachten als concentratieproblemen, piekeren en een lagere weerstand. Een goede nachtrust helpt het voorkomen van stress. Vooral in de zomer wanneer we later naar bed gaan of door de warmte het lastig is om in slaap te vallen, is voldoende nachtrust belangrijk. Door op het werk ontspanningsmomenten in te plannen kunt u even helemaal uw hoofd legen en neemt u werkgerelateerde zaken minder snel mee naar huis. Zo piekert u minder, slaapt u beter en bent u beter uitgerust. Laat die nieuwe werkdag maar komen! Met een leeg hoofd op vakantie? U hoeft u zelf echt niet de torenhoge druk op te leggen dat alles afgerond moet zijn, voordat u op vakantie gaat. Maak een duidelijke overdracht en zorg ervoor dat u inzichtelijk heeft, waar u na uw vakantie mee verder gaat.

Gezonde werkplek

Belangrijk voor vitaliteit is dat u werkt in een gezonde werkomgeving. Met de juiste kantoormeubelen en apparatuur richt u een gezonde werkplek in. Zo zorgt een ergonomische bureaustoel ervoor dat u een juiste werkhouding aanneemt achter het bureau, een monitorstandaard om rug- en nekklachten te verhelpen én een polssteun om vermoeidheid en kramp in uw hand te verminderen. Met name in de zomer is de temperatuur en luchtverversing belangrijk voor een gezonde werkplek. Bij de meeste organisaties is dit geregeld met een klimaatsysteem. Is er bij u op het werk geen goed werkend klimaatsysteem? Een luchtreiniger maakt uw werkplek vrij van vervuiling zoals allergenen, pollen en aerosole virussen. Een verkoelend briesje bereikt u met een ventilator.

Groei en ontwikkeling

Door elke dag nieuwe dingen te leren en jezelf te ontplooien verhoog u uw vitaliteit. U bent niet gelimiteerd aan uw taken- pakket. Misschien wilt u uw kennis wel verbreden of u zelf juist verdiepen op een specifiek onderwerp wat met uw werk te maken heeft. Of leest u tijdens uw vakantie wel een leerzaam boek of bent u een interessante workshop of cursus tegengekomen. Ga in gesprek met uw manager en geef aan dat u dankzij de workshop of cursus beter uw werk kunt doen. Misschien krijgt u zelfs een deel van de kosten vergoed vanuit uw werk.