Naar boven

Van afval tot verpakkingsmateriaal

Door Inkstation - 14 april 2022 - Tips & Tricks
Er wordt jaarlijks veel karton weggegooid. Meer dan de helft van het afval in Nederland bestaat uit karton. Dit is zonde want het is helemaal niet nodig om uw gebruikte karton weg te gooien. U kunt er meer mee dan u denkt!

Enorme besparing

Heeft u er weleens aan gedacht om kartonnen dozen opnieuw te gebruiken? Door karton voor iets anders in te zetten in plaats van het direct weg te gooien, kunnen we het milieu enorm ontlasten. Elke ton herbruikbaar karton bespaart meer dan 20.000 L water, 2.000 km aan brandstof, meer dan 300 m³ stortcapaciteit en 266 kg luchtverontreiniging.

Een tweede leven

Gebruikt karton kan voor de volgende doeleinden opnieuw ingezet worden:

  • Verstuurt u ook zoveel pakketten? Doe dit dan met gebruikte dozen! Zonde om pakketdozen te kopen, als u de oude dozen gewoon opnieuw kan gebruiken.
  • U kunt kartonnen dozen gebruiken om een lightbox mee te maken. In een lightbox kunt u de mooiste productfoto’s maken zonder te hoeven investeren in duur materiaal. Naast een kartonnen doos heeft u hier tape en wit papier voor nodig.
  • U kunt kartonnen dozen uit elkaar halen en het karton gebruiken om een knutselwerk of een kaart van te maken.
  • Mooie kartonnen dozen geeft u een nieuw leven als archiefdoos óf als speciale doos voor een bijzonder aandenken.
  • U kunt karton gebruiken als opvulmateriaal. Wanneer u een artikel verpakt in een kartonnen doos, is er vaak veel ruimte over. Niet handig met breekbare spullen of meerdere spullen in een doos. Gebruik oud karton als opvulmateriaal, dat is een stuk milieuvriendelijker dan plastic.
De grondstof van morgen

Karton bestaat uit houtvezels. Door een stijgende vraag naar hout, neemt de druk op de houtkap toe. Door karton te recyclen wordt er veel druk van de ketel afgenomen. Recycling maakt de grondstoffencirkel rond en draagt bij aan een circulaire economie: de afvalstoffen van vandaag zorgen voor de grondstoffen van morgen. Zo voorkomen we verspilling!