Naar boven

Tips voor een betere planning

Door Inkstation - 09 september 2022 - Tips & Tricks

Tijdens uw werkdag wordt u overdonderd met inkomende mailtjes, telefoontjes en dringende zaken die voorrang krijgen op uw to-do lijstje. U verliest al snel het overzicht en komt niet toe aan uw werk, wat zorgt voor stress en onrust in uw hoofd. Een planning helpt om prioriteiten vast te stellen en duidelijk op een rijtje te hebben wat er gedaan moet worden op de korte- en lange termijn. Met een goede planning gaat u elke werkdag met een voldaan gevoel naar huis!

1. Prioriteiten stellen
De eerste stap van een goede planning is uw hoofd leeg maken. Schrijf alle to-do’s op en creëer een overzicht van alles wat er gedaan moet worden. Nu u een overzicht heeft van alle to-do’s kunt u beginnen met het stellen van prioriteiten. Dit doet u door te bepalen hoe belangrijk en hoe dringend een taak is. Via onderstaand schema besteed u uw tijd en aandacht op de juiste manier.

 
           Dringend      Niet Dringend  
Belangrijk Doen Inplannen
Niet Belangrijk Deligeren Afwijzen
  

2. Vrije ruimte
Elke werkdag heeft u te maken met dringende zaken die voorrang hebben maar niet op uw to-do lijstje staan. Daardoor schuiven uw andere taken door en heeft u het gevoel niks te hebben afgerond aan het einde van uw werkdag. Het is daarom belangrijk om vrije ruimte in te plannen tussen verschillende taken. Zo geeft u de ruimte voor taken met dringende prioriteit.

3. Langetermijnplanning
Het is ook belangrijk om een langetermijnplanning te maken. Grotere taken kunt u bijvoorbeeld uitspreiden over een week en een maandplanning brengt in kaart op welke momenten u druk in uw planning zit. Een langetermijnplanning helpt ook bij het inlichten van uw collega’s wanneer u iets van hen nodig hebt.

4. Eigen planning
Uw collega kan zich misschien wel de hele dag focussen op maar één taak en die aan het einde van de werkdag afronden. Zelf bent u al helemaal uit uw focus wanneer u één uur aan dezelfde taak werkt. Wissel daarom uw taken af en behoud een frisse blik op uw werk. Maak uw planning op een manier die voor u het beste werkt. Plan moeilijke taken op de momenten dat u het productiefst bent.

5. Beloon u zelf
Het is belangrijk om behaalde deadlines te vieren. Door u zelf te belonen krijgt u motivatie om u vast te houden aan uw planning. Successen kunt u ook samen met uw collega’s vieren wanneer jullie samen aan een taak hebben gewerkt. Zo houdt u niet alleen u zelf, maar ook uw collega’s scherp.

Bekijk hier het planborden assortiment in onze webwinkel