Naar boven

Stof om over na te denken

Door Inkstation - 15 maart 2021 - Tips & Tricks
Uit onderzoek blijkt dat het uitvoeren van mentaal stimulerende activiteiten (braintrainers) vier keer in de week, de kansen om cognitief scherp te blijven als u ouder wordt met 75% verhoogt. Oftewel, van braintrainers wordt u mentaal sterker. Dat komt goed van pas in uw carrière en het is natuurlijk ook gewoon leuk!

Geintje voor uw brein
Wil je snel en eenvoudig uw brein trainen? Haal dan een grapje uit met uw hersenen. Gebruik bijvoorbeeld uw niet-dominante hand bij dagelijkse handelingen zoals schrijven, eten of de dop van uw pen halen. Behoorlijk uitdagend!

Tekenen maar
Door dingen op papier uit te tekenen gaan uw cognitieve functies een stukje harder werken. Wilt u uw hersenen uitdagen? Teken uw buurt of stad uit uw hoofd na. Des te meer details u hierin meeneemt, des te beter u verschillende gebieden in uw hersens traint. Grote straten, kleine straatjes, winkels en andere opvallen plekken meenemen dus.

Scherpstellen
Een ander trucje om uw hersenen op scherp te zetten, is door uw ogen dicht te doen wanneer u bepaalde activiteiten uitvoert. Bent u een tekst aan het typen? Probeer het eens met uw ogen dicht. Of smeer in de ochtend uw boterhammen eens zonder te kijken. Als dat maar goed gaat.

Speel memory
Waar heeft u tien jaar geleden juw zomervakantie doorgebracht? En hoe heet die ene collega ook alweer waar u ooit mee samen heeft gewerkt? Iedere herinnering ligt ergens in uw brein opgeslagen. Door diep te graven en deze herinneringen weer op te halen, traint u uw brein.

Kraker
Een worm zit vast in een boekenkast. Hij eet zich een rechte weg door een tiendelige encyclopedie die in de boekenkast, op volgorde, staat. Elk deel bestaat uit duizend pagina’s, inclusief kaft. De worm begint aan de voorkant van het eerste deel en eindigt op de achterkant van het laatste deel. Van hoeveel pagina’s heeft de boekenworm gegeten?


 

Antwoord: 8000. Een boek in de boekenkast heeft zijn achterzijde aan de linkerkant en zijn voorzijde aan de rechterkant. Dus de worm hoeft niet door het eerste en het laatste boek.