Naar boven

Papierfeitjes

Door Inkstation - 29 september 2020 - Leuke weetjes
Hoe lang wordt er al papier gebruikt? 
Papier wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt

Hoeveel papier wordt gemaakt van één boom? 
Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Beantwoording hangt bv. af van de papier- en/of houtsoort. Daarbij geldt dat een geoogste boom nooit alleen voor het maken van papier wordt gebruikt. De stam is doorgaans bedoeld voor de bouw- en meubelindustrie. De takken gaan naar de papier(pulp)fabriek.

Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op. Een vierkante meter papier weegt 80 gram. Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht. Uit een boom kunnen daarmee 120 pakken A4 papier worden gehaald. Dat zijn 60.000 vellen A4. Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels.
Voor reclamefoldertjes en dagbladen geldt dat deze doorgaans worden gemaakt van recycled papier. De houtvezels die daarin zitten zijn al meerdere keren hergebruikt. 86% van het Nederlandse papier en karton bestaat uit recycled papier. De houtvezel is circa zeven maal recyclebaar.
En vergeet ook niet: voor Nederlands papier dat wordt gemaakt met verse houtvezels wordt 100% gecertificeerd hout aangewend. De bron is duurzaam beheerd. Het hout dat wordt gebruikt komt grotendeels uit Europa. Wist u dat het oppervlakte Europese bos groeit? Daar leveren papierfabrieken een bijdrage aan.

Hoeveel bomen zijn er op de wereld
3 biljoen, oftewel 3000 miljard, zo blijkt uit een onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Is papieren geld gemaakt van papier?
Nee. Bankbiljetten worden gemaakt van een combinatie van linnen en katoen.

Grootste vel handgeschept papier 
Gemaakt door Aiko Mochizawa en Deborah Stout in 2015. Bekijk de video.

Gewicht papier
Het aantal grams dat op een verpakking van papier staat vermeld, betreft niet het echte gewicht. Het vermelde aantal grams moet worden gedeeld door 16.

Hoe vaak kan een vel A4 papier worden dubbelgevouwen?
7 keer, heeft u dit al eens geprobeerd?

Hout besparen door recycling
Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken, wordt in Nederland per jaar genoeg hout bespaard om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen! 1 ton (1.000 kg) papiergewicht bespaart 3,3 bomen. Door recycling in Nederland worden ruim 7 miljoen bomen niet geoogst en jaarlijks gespaard. Lees meer op de pagina’s over Recycling.

Hoeveel papier gebruikt de gemiddelde Europeaan? 
165 kilo per jaar. Dat staat gelijk aan 800 kilometer autorijden of 100 kilo CO2 .

Hoeveel papier wordt gebruikt in Nederland?
2,8 miljoen ton nieuw papier en karton

Brievenbusreclame
Gemiddeld vallen er per jaar zo’n 1.800 stuks ongeadresseerd reclamedrukwerk op uw deurmat.

Toiletpapier
De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag circa 57 velletjes toiletpapier. Dat zijn er 20.805 op jaarbasis.

Is er ook een 100% gerecycled printpapier?
Jazeker, in onze Inkstation winkels, hebben we het Steinbeis papier. Dit is 100% gerecycled print papier. Geen nieuwe vezels, bleekmiddelen zijn er aan te pas gekomen om dit papier te maken.

Met dank aan de website: www.papierenkarton.nl De plek voor informatie over duurzaam papier en karton.