Naar boven

Mijn tonercartridge is leeg!

Door Inkstation - 02 juli 2021 - CORrespondentie
Deze cartridges zijn langer leeg te bewaren, het is immers droge poeder. Daar kan niets aan verdrogen door stilstand. Dit is gelijk een groot voordeel van een laserprinter als u soms wel eens weken ( of maanden ) niet print. Een "poederprinter" kan daar goed tegen, maar dit terzijde.

Bewaar een lege tonercartridge wel donker. Er zijn namelijk tonercartridges waar de drum aan vast zit. De drum is die glasachtige rol, die zorgt voor de overdracht van het poeder op het papier. Door (zon) licht gaat deze rol in kwaliteit achteruit. Dus donker bewaren.

Als u met een tonercartridge bij ons komt om na te vullen, dan kijken wij deze eerst na of we hem na kunnen vullen. Hebben we er de poeder en de eventuele chip voor? Van de inktcartridges kunnen we zo'n 80% navullen, van de goede 500 verschillende soorten die er zijn. Van de tonercartridges is dat % fors lager, ook omdat er meer dan 1500 verschillende tonercartridges zijn. Deze verlangen een eigen stukje elektronica en ook een eigen samenstelling van poeder en dat is niet altijd voor handen.

De laatste jaren zijn ook de nieuwe type tonercartridges uitgerust met een chip. Die zorgt ervoor dat de printer een toner bijna leeg of zelfs helemaal leeg "ziet". Vaak blijft er nog iets van tonerpoeder over dat niet meer te gebruiken valt. Vroeger, voor de chips op de toners, kon je nog 1 of 2 keer schudden met een cartridge en dat kwam er weer een goede afdruk. Dat is dus niet meer. Bij het navullen moet dan de chip vervangen worden, of in het geval van veel Brother tonercartridges kan deze gereset worden door de aanwezige tandwielen op een juiste begin stand te zetten.

We maken gebruik van een vuldop die in de toner zit, of we smelten er voorzichtig met een tonertang een gat in. In beide gevallen sluiten we de toner weer goed af. Daarnaast, als de toner dat verlangt, maken we ook de "waste toner" ruimte leeg. Bij een aantal tonercartridges is dit een ruimte waar overtollige tonerpoeder in gaat. Als er geen "waste toner" ruimte op de cartridge zit, dan zit er in de printer zelf een opvangbak waar die poeder ingaat, de "waste toner bottle". Deze moet zo nu en dan ook vervangen worden, alleen legen is vaak niet voldoende omdat er ook op een waste tonerbottle electronica zit die het een en ander registreerd.

Is de toner met tonerpoeder en door al onze kennis en kunde gevuld, dan verpakken we deze ook weer netjes opdat u hem eventueel ook langere tijd kunt bewaren.