Naar boven

How to; zuinig printen.

Door Inkstation - 03 februari 2020 - Tips & Tricks
Op de werkvloer, maar ook thuis gooien we veel onnodig papier weg. Hoe kunnen we zorgen dat we zuiniger omgaan met ons papier? En ook ons inkt en toner gebruik, kan dat minder? Hier een aantal tips die zorgen voor een duurzamer gebruik van papier en printer, die in de portemonee ook behoorlijk kunnen schelen.

Print dubbelzijdig.
Print eerst de even en daarna de oneven pagina’s. Een kleine moeite om even de geprinte stapel papier om te draaien en weer in de lade te plaatsen om de andere zijde te printen. Al is dit vaak geeneens nodig. Veel printers hebben de functie automatisch dubbelzijdig printen. Zo kost het helemaal geen moeite, maar breng je het papiergebruik al terug tot 50%.
tip: Staat er in de naam van de Brother printer een D, dan staat dit voor Duplex (=tweezijdig) en kan deze printer dus automatisch dubbelzijdig afdrukken.

Print selectie.
Print alleen wat nodig is door de juiste tekst te selecteren en te kiezen voor print selectie. Vooral afbeeldingen bij een tekst kunnen veel inkt of toner gebruiken, dus neem deze niet mee in de print selectie wanneer deze niet van belang zijn.

Print in lagere kwaliteit.
Zet de kwaliteit van de printer op memo of concept wanneer dit kan. Dit scheelt enorm in het inkt of tonergebruik. Een afbeelding wordt aanzienlijk minder mooi, maar een tekst blijft prima leesbaar.

Kies voor een zuinig lettertype.
Misschien had je er nog nooit over nagedacht, maar een lettertype is ook bepalend. Hoe dikker de letter hoe meer inkt of toner er nodig is. De Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports onderzicht hoeveel meer of minder inkt je gebruikt ten opzichte van Arial, wanneer je voor een ander lettertype kiest.

Times New Roman: 27% minder inktverbruik dan Arial
Calibri: 23% minder inktverbruik dan Arial
Century Gothic: 21% minder inktverbruik dan Arial
Trebuchet MS: 10% minder inktverbruik dan Arial
Tahoma: 5% méér inktverbruik dan Arial
Franklin Gothic Medium: 7% méér inktverbruik dan Arial
Verdana: 10% méér inktverbruik dan Arial
Ook is er het te downloaden lettertype: Ecofont. Dit is een letter met kleine witte puntjes die voor het blote oog onzichtbaar zijn maar wel zorgen voor minder inkt- of tonergebruik.