Naar boven

Hoe groen is jouw werkplek?

Door Inkstation - 28 januari 2020 - Tips & Tricks
Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen onze samenleving. Thuis maken we steeds vaker groene en bewuste keuzes. Maar waarom zouden we alleen in onze vrije tijd aan een betere wereld werken?

We brengen ten slotte gemiddeld 85.000 uur van ons leven op onze werkplek door. Niet geheel onbelangrijk dus om ervoor te zorgen dat je daar ook een duurzame omgeving creëert… En dat is gemakkelijker dan je denkt! Met een paar simpele tips en tricks ben je al een heel eind op weg.


De office jungle

Laten we starten met je omgeving. Relatief kleine inspanning, groen resultaat! Je hebt geen groene vingers nodig, alleen wat planten rond je werkplek. Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, ze verminderen stress én maken de ruimte lekker groen.
Wist je dat de kleur groen twintig procent meer creativiteit stimuleert dan andere kleuren? Onderzoekers verwachten dat dit wordt veroorzaakt doordat groen in veel culturen geassocieerd wordt met groei. De perfecte reden om je werkplek om te toveren tot office jungle!

Stroombesparing

De verwarming aan laten staan terwijl je het raam open zet, je computer aan laten staan, terwijl je de hele ochtend in een meeting zit… Komt dit je bekend voor? We snappen dat je sommige dingen in alle drukte vergeet, maar het is zonde van de energie. Plak eens een memoblaadje op je computerscherm als reminder dat je de computer uitzet wanneer je lang van je plek bent.
Beetje chilly op kantoor? Zorg dat je een fijne sjaal en vest bij de hand hebt. Dan hoeft die verwarming niet nog verder omhoog. Tijdschakelaars, LED-verlichting… Wist je dat 80% van alle spaarlampen en LED-lampen gerecycled wordt? Met minimale maatregelen bereik je al snel resultaat.


Het groene alternatief

Door bewust keuzes te maken, maak jij al het verschil.
Ga je voor gerecycled printpapier of papier met een keurmerk? Is het echt nodig om die mails en rapporten uit te printen? Hangt er biologisch afbreekbaar wc-papier op het toilet? Drink je uit wegwerpbekertjes of gebruik je een mok?
Voor bijna elk product op en om je werkplek is een groen alternatief te verkrijgen. Loop eens binnen bij een kantoorvakhandel bij jou in de buurt en laat je adviseren voor een milieubewuste keuze.

Samen zullen we alles delen

Tegenwoordig delen we steeds meer. Niet voor niks dat we al een paar jaar spreken van een deeleconomie. Ook op de werkvloer wordt er al veel gedeeld, van flexplek tot kantoorartikelen. Bijna iedereen gebruikt wel eens iets van een ander.
Want waarom zou je een schaar, plakband of een nietmachine alleen voor jezelf houden. En heb je die ordners niet meer nodig? Maak ze leeg en zet ze in de kast voor je collega. Iedereen een auto van de zaak? Waarom maak je geen gebruik van poolauto’s? Geen verspilling is de nieuwe norm!

Een tweede leven

Kantoorartikelen kun je vaker recyclen dan je denkt. Tot nu toe wordt 86% van al het papier en karton gerecycled. Wist je dat dit voor plastic maar 15% is? Deze percentages mogen echt nog wel wat omhoog.
Gebruik een oude notitie als boodschappenlijstje, label je oude mappen met een nieuw etiket, vul je lege pen met een nieuwe vulling en gebruik de wegwerpbeker nog een tweede keer. De koffie smaakt er heus niet minder lekker door.

Ga jij samen met je collega’s aan de slag om jouw werkplek om te toveren tot een groene omgeving? Maak er dan meteen een wedstrijdje van. Gebruik een whiteboard om bij te houden welke collega het beste recyclet, de duurzaamste producten gebruikt of de meeste stroom bespaart. De ‘groenste’ collega wint. Succes!