Naar boven

Help, ik kom te dichtbij!

Door Inkstation - 08 juni 2020 - Tips & Tricks
Zo overleeft u de eerste dagen op het anderhalve meter kantoor.
Hoewel thuiswerken nog steeds de norm is, bewegen steeds meer mensen zich zo nu en dan weer naar kantoor. En dat kan na een lange tijd van thuiswerken best een beetje vreemd of spannend zijn. Misschien zijn uw werkzaamheden door het coronavirus wel veranderd of heeft u te maken met heel andere kantooretiquette. Daarom geven wij een aantal tips om de eerste dagen op het anderhalve meter kantoor te overleven.

DE DEUREN GAAN OPEN…

Mag u van uw werkgever weer naar kantoor? Dan is het slim om u wel goed voor te bereiden. Misschien maakt uw kantoor gebruik van bewegwijzering, geven de pijlen op de vloer de looprichtingen aan en is het trappenhuis ingericht op eenrichtingsverkeer. Gemist? Oeps, dan bent u mogelijk verkeerd gelopen. Allemaal dingen waar u ineens over na moet denken. Voor u het weet botst u tegen een collega aan. Totaal niet coronaproof! Lees daarom de dag vóórdat u naar het werk gaat de richtlijnen die voor u gelden. Dan weet u precies wat u te wachten staat.

HET DAGELIJKSE KOFFIEMOMENTJE

U heeft de eerste vijf minuten overleefd en komt bij uw coronaproof werkplek aan. Bureaus staan verder uit elkaar en sommige collega’s hebben zelfs een hele andere plek in het gebouw! Wel wat ongezellig natuurlijk… Maar goed, laten we de dag beginnen met een heerlijke kop koffie. Of ja, kan dat eigenlijk wel? Dadelijk staat u bij het koffieautomaat té dicht op een andere collega en dat is niet de bedoeling. Zorg daarom dat u zelf ook rekening houdt met de anderhalve meter. Is de koffiecorner te klein om er met twee mensen in te staan? Zoek dan een plekje net buiten de koffiecorner zodat u op anderhalve meter kunt blijven wachten. Vindt u het toch niet zo prettig om de koffiecorner in deze tijd regelmatig op te zoeken? Maak dan gebruik van een thermoskan of een waterfles. Dat bespaart u een aantal bezoekjes aan de koffieautomaat.

TEAMOVERLEG 2.0

De koffie is op. Tijd voor een overleg met de afdeling. Met tien personen in één ruimte vergaderen, gaat waarschijnlijk niet goed. Maar kijk eens of u een alternatief kunt vinden. Misschien heeft uw kantoorpand wel een grote, open gang waar je met zijn allen kunt staan. In een cirkel, anderhalve meter uit elkaar. Dan bent u ook meteen lekker ergonomisch aan het werk. Is het lekker weer? Dan kunt u de vergadering ook naar buiten verplaatsen. Buiten is meer ruimte waardoor u makkelijker afstand kunt houden én buiten is de overdracht van virussen minder. Regent het? Een paraplu zorgt ervoor dat u nóg gemakkelijker afstand houdt. En nog een extra pluspunt: de buitenlucht vergroot uw concentratie. Win-win!

TIJD VOOR EEN BREAK

U heeft een productief overleg gehad en die pittige klus is net afgerond. Tijd voor een momentje van rust! Maar alleen al de gedachte aan de lunchpauze zorgt voor stress… Met tafeltennis staat u te dicht op elkaar en alleen pauze houden is zó saai. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Ga met één of twee collega’s een wandeling maken. Dat kan prima op anderhalve meter afstand van elkaar. Is de kantine nog dicht? Bereid u goed voor door een eigen lunchpakketje mee te nemen die u achter uw bureau op kunt eten. Zo komt u niet in de verleiding om te dicht bij elka
ar te zitten, heeft u meer tijd voor een wandeling of wat rek en strek oefeningen én zo hoeft u niet meer die aanwezige geur van de maaltijd van uw buurman te ruiken.

NOG EVEN ‘DE KOPPEN BIJ ELKAAR’

De dag zit er bijna op. Het is even wennen, maar het gaat best goed. Tot dat… uw collega ineens uw hulp nodig heeft. Paniek! Hoe kan ik iemand te hulp staan terwijl ik op afstand moet blijven? Start met de vraag waaru uw collega mee kan helpen. Moet er iets gecheckt worden? Zorg dan dat u de input op de mail krijgt, zodat u op veilige afstand alles door kan kijken. Is het een vraag waarbij u op het scherm mee moet kijken? Kijk dan om de beurt of draai uw scherm zo dat u allebei met afstand kijkt. Zo bent u coronaproof bezig én kunt u toch een handje helpen. Vindt u het echt lastig om voldoende afstand te bewaren? Zet dan een spatscherm aan de zijkant van uw bureau. Oh, en zorg voor een eigen kantooruitrusting. Dan hoeft u niet meer de schaar of nietmachine van uw collega te gebruiken, waardoor u kans op besmetting voorkomt.

Ondanks dat thuiswerken nog steeds de norm is, hopen we dat het u met deze tips lukt om de anderhalve meter op kantoor te overleven. Wij wensen u in ieder geval veel succes de eerste dagen!