Naar boven

Er was eens… een schaar!

Door Inkstation - 14 oktober 2018 - Leuke weetjes
Leonardo da Vinci krijgt veel credits voor de uitvinding van de schaar. Hoewel we Da Vinci kennen als een briljante uitvinder, zijn deze credits niet helemaal eerlijk verdiend.

Het zijn namelijk de Oud-Egyptenaren die rond 1.500 voor Christus twee bronzen platen over elkaar lieten glijden om iets in tweeën te snijden. In het oude Europa (500 voor Christus) werd de schaar voornamelijk gebruikt in de textielindustrie, als werktuig en hulpstuk bij het verwerken van stoffen. De schaar zoals wij die nu kennen, werd in 1760 door het Britse bedrijf William Whiteley & Sons voor de eerste keer op grote, industriële schaal geproduceerd. En datzelfde bedrijf produceert tot op de dag van vandaag nog steeds scharen. Bijzonder!

Sinds de uitvinding van de schaar is het aantal soorten scharen sterk toegenomen. Voor alle oppervlakken bestaat weer een andere schaar. Van papierscharen en kappersscharen tot aan nagelscharen en snoeischaren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over kinderscharen, verbandscharen of wildscharen. Het rijtje is eindeloos. Maar, de schaar is bovenal geknipt voor een effectieve werkdag op kantoor!

Wist u dat?
… u uw schaar met schuurpapier weer scherp kunt maken? Dus heeft u het gevoel dat uw schaar bot wordt, knip dan eens in een stuk schuurpapier!

Bekijk hier ons assortiment scharen