Naar boven

Er was eens… een punaise!

Door Inkstation - 17 oktober 2018 - Leuke weetjes
Het is een kantoorartikel dat echt iedereen kent: de punaise! Al lijkt na ruim een eeuw de glorietijd van het koperen stiftje met platte kop voorbij. Toch hebben we er veel profijt van gehad.
Miljoenen posters en talloze kerstkaarten zijn ermee vastgeprikt én de punaise was jarenlang onlosmakelijk met ieder kantoor verbonden. Wie kwam er op het idee van dit ingenieuze kantoorartikel?

Het is meer dan honderd jaar geleden dat de uitvinder Mick Clay in 1903 de punaise bedenkt. Al schrijven andere bronnen de uitvinding toe aan de Duitse klokkenmaker Johann Kirsten en de Amerikaan Edwin Moore. Deze ondernemer richtte al in 1900 de ‘Push-Pin-Company’ op. Die fabriek maakte, jawél, punaises! Dikke kans dat hij de échte uitvinder was. De punaise werd uitgevonden met als doel om papiertjes in een zachte ondergrond zoals hout of kurk te drukken. Een mooi alternatief voor de hamer met spijker. Jarenlang werd de punaise hier dan ook voor gebruikt. Al lijkt er nu toch aan dit moois een einde te komen, maar vergeten doe we ‘m zeker niet!
Niet getreurd, wij hebben nog geen afscheid genomen van de punaise. Deze is nog gewoon verkrijgbaar bij uw Inkstation winkel.

Bekijk hier ons assortiment punaises