Naar boven

Er was eens... een paperclip!

Door Inkstation - 25 oktober 2018 - Leuke weetjes

Zo simpel, maar nog steeds van onschatbare waarde: de paperclip! Meer dan honderd jaar geleden is de paperclip uitgevonden met als doel papieren bij elkaar houden. En daarvoor wordt dit handige kantoorartikel nu nog steeds iedere dag gebruikt.

De allereerste (paper)clip stamt al uit 1867. Het is de Fay paperclip: een tot driehoek gebogen metalen draadje, waarbij de uiteinden aan de punt van de driehoek uitsteken. Vervolgens ontfermen nog meerdere uitvinders zich over het gebogen metalen draadje. Het is uiteindelijk de Noor Johan Vaaler die wordt gezien als de uitvinder van dé paperclip. Rond 1899 verwerft hij patent op de paperclip die vergelijkbaar is met de paperclip zoals wij die kennen.
Het ontwerp daarentegen is anders. De paperclip van Vaaler heeft namelijk rechte hoeken en één bochtje minder waardoor de uiteinden van het draad aan dezelfde zijde zitten met als nadeel dat het papier makkelijk beschadigt.

De paperclip zoals wij die nu kennen is de Gem paperclip, bedacht in 1927 door George F. Griffiths. De Gem paperclip bestaat uit twee ovalen waarmee wordt voorkomen dat papieren beschadigen. Hoewel de paperclip in traditionele vorm van metaal is, wordt deze tegenwoordig ook voorzien van een plastic coating in alle kleuren van de regenboog!


Wist u dat?

…in Noorwegen de paperclip is uitgegroeid tot een nationaal symbool? Tijdens de Tweede Oorlog wordt het land bezet door de Duitsers en is het dragen van nationale symbolen verboden. Veel Noren dragen daarom een paperclip waarmee zij aangeven dat ze zich verbonden voelen met hun vaderland en met elkaar. De band die de Noren hebben met de paperclip is nu nog steeds zichtbaar aanwezig. Sinds 1989 staat in Oslo een paperclip van meer dan zes meter hoog.

Bekijk hier ons paperclip assortiment