Naar boven

Er was eens… een nietmachine!

Door Inkstation - 11 oktober 2018 - Leuke weetjes
Een nietmachine: een apparaat waarmee je losse papieren vast niet. Simpelweg een kantoorartikel waar we niet meer zonder kunnen. Al was de weg hier naartoe langer dan je misschien zult denken.
 
De eerste nietmachine stamt al uit de achttiende eeuw. Het was de Franse koning Lodewijk de Vijftiende die deze in bezit had. Met het apparaat was het mogelijk om spijkers in het papier te slaan. Jaren later werd echter pas het patent op de nietmachine aangevraagd door de Amerikaanse uitvinder Samuel Slocum. In 1841 presenteert hij een model dat overeenkomsten heeft met de nietmachine zoals we deze nu kennen. Een apparaat dat door middel van kleine pins papieren bij elkaar houdt. De naam voor dit apparaat was letterlijk ‘machine for sticking pins into paper’.
Handig in gebruik was het apparaat allerminst! Het kostte aardig wat kracht om een pin in een paar vellen papier te drukken. Ook moest na iedere handeling een nieuwe pin in het apparaat. De Amerikaan George W. McGill was van mening dat het makkelijker moest kunnen en bedacht de Single Stroke Staple Press. Waarschijnlijk is de naam nietmachine hiervan afgeleid. Het apparaat bestond uit een soort van perforator dat een gaatje maakt in het papier en een hamer die vervolgens een T-vormig nietje in het papier slaat. Het pootje van het T-vormig nietje buigt om en het papier zit vast.

Uitstekend uitgedacht, maar ook dit apparaat was niet handig in gebruik. Charles Gould vond uiteindelijk een aantal jaren later het nietje uit, zoals wij dat nu kennen. Hierbij bedacht hij een apparaat dat een stukje ijzerdraad afknipt, in een U-vorm omvouwt en in het papier drukt. Iets minder zwaar in gebruik, maar óók dit apparaat kon niet worden gevuld met meerdere nietjes.

Honderden jaren na de eerste ontdekking van de nietmachine, werd in 1905 de nietapparaat uitgevonden met ruimte voor meerdere nietjes. Eindelijk! Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste nietapparaten op kantoor werden gebruikt. Al was het zeker geen gemeengoed. In 1914 is er in de kantooromgeving ongeveer één apparaat beschikbaar voor honderden mensen! Maar ook dat verandert snel. Door verbeteringen in het product neemt de populariteit van het handige kantoorartikel alleen maar toe. In 1930 verschijnt de nietmachine waarin je aan de bovenkant nietjes in kunt plaatsen. En dát is de nietmachine zoals wij hem nu kennen!

Bekijk hier ons assortiment nietmachines