Naar boven

Er was eens... een balpen!

Door Inkstation - 19 oktober 2018 - Leuke weetjes
Wellicht zegt de naam László Bíró u niets. Maar hij is de uitvinder van het kantoorartikel dat u dagelijks gebruikt, namelijk: de balpen!

Hij doet deze uitvinding in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het gebruik van de vulpen leidt namelijk tot frustraties bij Bíró: het vlekken van de inkt, het langzaam drogen van de inkt en de krassen van de pen op het papier. Redenen voor Bíró om te gaan experimenteren met een pen die daar een einde aan maakt. Hij merkt op dat drukkerijen gebruikmaken van sneldrogende inkt, waardoor het papier droog en vlekvrij blijft. Helaas blijkt al snel dat deze inkt te dik is voor de punt van de vulpen en er daardoor geen inkt op het papier vloeit.
Daar laat Bíró het uiteraard niet bij en gaat op zoek naar een oplossing. Hij bedenkt dat een heel klein balletje aan het uiteinde van de pen, ook wel kogeltje genoemd, tijdens het schrijven ronddraait. Hiermee wordt het inktreservoir enigszins afgesloten, waardoor er een beetje inkt op het papier vloeit. Tegelijkertijd voorkomt het balletje dat de pen uitdroogt. En dát is het ontstaan van de balpen die wij nu kennen!

In 1943 vertrekt Bíró naar Argentinië en vraagt daar een nieuw patent aan voor zijn balpen. Al snel wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog de balpen van Bíró door de Britse overheid opgemerkt. Zij zijn op zoek naar een pen waarmee de Britse luchtmacht op hoge hoogten kan schrijven. De inkt van de vulpen bevriest namelijk hoog in de lucht. En dat is het begin van het succes van de Bíró balpen, want ook het grote publiek wil schrijven met de balpen. Vijf jaar later verkoopt Bíró dan ook het patent van zijn balpen aan het Amerikaanse bedrijf Parker Pen Company. Al is het, het welbekende Franse bedrijf BIC dat vanaf 1950 de balpen op de markt brengt voor het grote publiek. Dat is ook de tijd dat de balpen in Nederland wordt geïntroduceerd. De BIC Cristal balpen is sindsdien niet veranderd en ongetwijfeld nog steeds de bekendste balpen ter wereld. Deze balpen wordt nu nog steeds veel gebruikt, misschien ook wel door u?

Wist u dat?

… in de balpen een balletje zit dat de inkt op het papier vloeit. En daar de naam balpen vanaf geleid is?
… in Duitsland men een balpen Kugelschreiber (‘kogelschrijver’) noemt?
… heel vroeger met een ganzenveer werd geschreven?
… de prijs van de balpen sinds 1959 in Amerika ongeveer gelijk is gebleven?

Bekijk hier ons assortiment balpennen.