Naar boven

Een goede samenwerking is...

Door Inkstation - 03 juli 2020 - Tips & Tricks
Samen kunt u dingen bereiken die u alleen misschien niet voor elkaar krijgt. U bundelt waardevolle kennis en kunde waardoor u met elkaar tot nieuwe ideeën of oplossingen komt. Daarom is een goede samenwerking met uw collega’s super belangrijk.

Maar met de komst van het coronavirus is samenwerken een uitdaging geworden. We zien elkaar minder face-to-face en we communiceren daarentegen veel via de telefoon, videogesprekken of via de mail. En dat komt de samenwerking niet altijd ten goede. Daarom delen wij een paar handige tips voor een optimale samenwerking in deze tijd.

Thuisblijven bij klachten
De eerste tip klinkt vanzelfsprekend, maar in deze tijd is er niks belangrijker dan dit. Blijf thuis als u klachten heeft. Daar helpt u iedereen mee. Bent u verkouden of heeft u koorts, geef het aan en pak uw verantwoordelijkheid. Uw collega’s zullen dit alleen maar waarderen. En onderaan de streep komt dat uw samenwerking ten goede. 

Neem werk van je collega’s over
Heeft u een collega die vrijwillig in thuisquarantaine zit? Of een collega die thuiswerkt met de kinderen in huis? Door het coronavirus zijn we genoodzaakt om flexibel te zijn en elkaar te helpen. Merkt u dat uw collega door logische omstandigheden niet al het werk afgerond krijgt? Ben dan coulant en bied eens aan om wat taken over te nemen. Het is maar voor tijdelijk en het wordt zeker gewaardeerd!
 
Help uw thuiswerkende collega aan de documenten
Ondanks dat het nog steeds de norm is om volledig thuis te werken, zien we ook dat veel bedrijven zijn gaan werken in shifts. De ene dag bent u op kantoor, de andere dag werkt u vanuit thuis. Dat betekent echter wel dat u na verloop van tijd o-ver-al spullen heeft liggen. Niet onoverkomelijk dus dat uw collega nét op een thuiswerkdag de notities nog op kantoor heeft liggen. Tijd om als goede collega in actie te komen. Pak dat papierwerk, scan het in en stuur het door. Daar helpt u uw collega enorm mee. Dat noemen we nou een goede samenwerking!

Plan een online koffiemomentje in
Of u nou op kantoor of thuis aan het werken bent, dat u elkaar sinds de coronacrisis minder face-to-face ziet is een feit. Maar niets zo belangrijk als een smalltalk. Dat helpt u om tussendoor ook even een momentje te ontspannen. Plan daarom een online koffiemomentje of gezamenlijke lunch in met uw collega’s. Een goed moment om u weer wat beter te verdiepen in een ander, en dat vergroot het vertrouwen en bevorderd de samenwerking enorm. En dat niet alleen, soms kunnen smalltalks ook nog tot verrassende nieuwe ideeën leiden!

Houd elkaar op de hoogte
Niet alleen smalltalk is onmisbaar voor een goede samenwerking. In deze tijden is het voor een goede samenwerking essentieel om elkaar op te hoogte te houden van je werkzaamheden. U wilt tenslotte voorkomen dat iedereen op zijn eigen eilandje leeft. Plan daarom wekelijks of dagelijks een gezamenlijk overleg in. Digitaal óf op anderhalve meter. Zo creëert u weer structuur binnen uw team en weet u beter van elkaar wat er speelt. Dat maakt het samenwerken wel zo gemakkelijk.

Verzorg de kantoorplant van uw collega
Last but not least; denk niet alleen aan uw collega, vergeet ook vooral de kantoorplantjes van uw collega niet! Het is een kleine moeite om naast uw eigen planten ook de planten van uw collega te verzorgen. Dat geeft meteen een gezellige sfeer wanneer hij/zij weer terug komt naar kantoor. En hoe meer groen, hoe schoner de lucht. Dat is in deze tijd wel zo prettig.
 
Hopelijk helpen deze tips u de onderlinge samenwerking naar een hoger level te tillen. Heeft uw samenwerking écht een boost nodig? Vergeet dan vooral dit onderstaande rijtje niet:

- Bied ruimte om te leren.
- Deel een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
- Ben flexibel en pas u aan elkaar aan.
- Toon initiatief.
- Durf u uit te spreken als het niet lekker gaat, maar houd het tactvol.

Zo brengt u de onderlinge samenwerking gegarandeerd tot een succes!